Friday, March 16, 2012

Resepi 3 - Sosej Masak Kicap

Views


SI LINA- Hello..hello..nak kopi ke milo?..cheewahhh!!! Bergurau pula Si Lina ni ye..Apa salahnya bergurau sekali sekala,boleh hilangkan tension di kepala. Haaa..macam mana dengan masakan Resepi 1 & 2 Lina tu? korang dah cuba masak ke belum...kalau belum baik korang cuba kalau tidak menyesal nanti...hehehehe...Sekarang Lina nak kongsikan pada korang resepi Lina yang ke 3 pula. Bila korang baca tajuk post Lina kali ni, "Sosej Masak Kicap" mesti korang rasa pelik betul tak? Soalan yang akan keluar dari mulut korang "Ada ke sosej masak kicap?"..."Apa rasa tu?"..Sedap ke tak?"... samalah dengan rakan2 dan keluarga Lina. Itulah special dan lainnya masakan Lina ni. Orang lain tak buat tapi Lina buat. Dengar macam, pelik tapi bila dah makan..SEDAP!!! Kalau dekat rumah mak mentua korang jangan masak resepi ni pula,nanti tak pasal2 korang kena membebel. Malu oooo...hehehehehe





SI PENGKRITIK- Bab ni yang Lina paling takut. Tengoklah muka pengkritik yang kecil dan comel tu. muka dia dah macam nak marah Lina tu. habislah Lina kena kutuk kaw...kaw..punya. hehehehe...kalau korang nak tahu, itulah anak perempuan Lina. Adelia Marissa namanya..umur dia 7 bulan tapi perangai macam orang besar. huhuhu.. Haaaa...sekarang pengkritik yang sebenar nak rasa. Bila dia dah rasa hati Lina mula lajulah berdegup-degup. Last-last pengkritik kata masakan Lina sedap..sampai menjilat jari. Fuhhh!! lega terus hati ni...Markah yang Lina dapat 98%. Kira oklah tu..janji makan pinggan licin mey..hehehehe..Kalau korang nak tahu,masakan nilah yang paling senang nak masak taw.





RESEPI- Bagi sesiapa tidak pernah cuba dan nak sangat cuba masakan terbaru dari Lina ni,korang boleh try ok. Apa salahnya kita rasa masakan lain dari yang lain pula. 

Bahan-bahan : 
  1. Sosej (tak kiralah berapa banyak korang nak masak)
  2. Bawang besar 
  3. Cili boh 
  4. Minyak
  5. Air
  6. Kicap
  7. Soso tiram


Cara memasak :
  1. Rebus sosej tadi
  2. Panaskan minyak masak
  3. Masukkan 1 sudu teh cili boh..tunggu sampai naik bau dan garing.
  4. Masukkan sedikit sahaja air
  5. Masukkan pula kicap dan sos tiram
  6. Masukkan bawang besar yang telah dihiris
  7. Last sekali masukkan sosej yang telah direbus tadi
  8. Biarkan sekejap dan...SIAP!!!


Macam mana? senang je nak masak resepi ni kan..apa lagi bolehlah cuba. SELAMAT MENCUBA!!!








2 comments:

  1. Msk cni terus rse lpr.. he3.. anyway nazira follow cni.. nice blog..

    http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..kalau mcm tu try la masak ok..hehehe
      done follow..

      Delete

Sila TEGUR masakan saya ni..
Tinggalkan komen anda di sini
SATU pun jadilah!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...